#Workshops

 
 
20170128_115321.jpg

 Voor kansengroepen

Wetenschap voor iedereen! Ekoli focust zich op minder bevoorrechte groepen, zoals kinderen en volwassenen met een beperking en jongeren uit moeilijke socio-economische contexten.

Werk jij met een groep die zelden of nooit aan de slag gaat met wetenschappen, neem dan contact met ons op. Ekoli brengt in overleg met jou een toffe workshop of engagerend project op maat, afgestemd op de interesses en mogelijkheden van jouw clienten en jullie budget.

Naast workshops zijn we altijd op zoek naar financieringsmogelijkheden om minder bevoorrechte groepen wetenschappen te laten ervaren en samen te werken met gespecialiseerde partners. Als jij en jouw organisatie geïnteresseerd zijn in het onderdompelen van jouw groep in wetenschappen, aarzel dan niet om Ekoli te contacteren! Wij stappen graag mee in grotere projecten en gaan samen met jou aan de slag voor de aanvraag van subsidies en het vinden van partners.

We werkten al samen met deze organisaties:

 
de_totem.png
groepintro-logo (1).png
elsschot.png
Logo_Fiola_RGB-300x246.gif
05ff2ec4f756b45d779c4086f6c43634-600x197.png
 

Voor leerkrachten 

Ekoli ontwikkeld ervaringsgerichte activiteiten rond wetenschappen omdat we ervan overtuigd zijn dat wetenschappen onder de knie krijgen het beste kan door experimenteren en het aanwakkeren van nieuwsgierigheid. We proberen er verder voor te zorgen dat de materialen die we gebruiken goedkoop en makkelijk te vinden zijn en besteden extra aandacht aan herbruikbaarheid, zodat een activiteit steeds duurzaam is voor jou, de leerling en de school.

In samenwerking met CNO en Tenz brengen wij onze activiteiten in teach-the-teacher sessies, waar alle facetten van onze workshops worden toegelicht en geven we advies hoe deze het best in de lessen passen.

Daarnaast, brengen wij onze sessies ook naar jouw school. Voor een klas van leerkrachten van jouw school en omliggende scholen, komen wij op aanvraag nascholingen geven. Contacteer ons voor meer informatie!

 
_DSC3907.jpg

Hoe werkt het menselijk lichaam?

3de graad basis & 1ste graad secundair

In het menselijk lichaam zijn er veel complexe processen die ons gezond en levend houden. Maar hoe kun je uitleggen hoe het menselijk lichaam werkt voor kinderen? Tijdens deze sessie leren we je twee hands-on workshops om ze deze processen zelf te laten ontdekken. De eerste is gecentreerd op enzymen, de kleine machines die zeer actief zijn in ons lichaam. In het tweede deel van de sessie leren we je hoe je kinderen over DNA leert en hoe ze hun eigen DNA-monsters kunnen verzamelen en bestuderen.

20170328_112016.jpg

Spelen met de natuur

Kleuter en 1ste graad basis

De wondere wereld van de biologie is voor iedereen fascinerend. Zelfs peuters en zeer jonge kinderen kunnen biologie ontdekken via leuke, veilige en eenvoudige experimenten. In deze interactieve workshop leren we je een aantal coole experimenten die de verbazende kleuren verkennen en ontdekken ze de kleinste pracht met een doe-het-zelf-microscoop.

IMG_20170422_161411290.jpg

Biomaterialen van de toekomst

Alle graden secundair

Momenteel is alles om ons heen voornamelijk opgebouwd uit materialen die niet recyclebaar en niet biologisch afbreekbaar zijn, wat leidt tot een steeds groter wordend afvalprobleem. Deze workshop gaat over nieuwe, duurzame bouwmaterialen. Een manier om bouwmaterialen te laten groeien is door schimmels te kweken op hout- of stadsafvalmateriaal, een andere om bacteriën en gisten te kweken die leder kunnen produceren, met zeer eenvoudige ingrediënten.

 
IMG_20171025_164441.jpg

Kritisch denken

3de graad secundair

Met de permanente informatiestroom waaraan jongeren worden blootgesteld, is de nood naar feiten hoog. Tijdens deze sessie stellen we twee workshops voor om leerlingen aan te zetten tot kritisch denken en correcte informatie analyse. In Murder @ Morgue Fest moeten leerlingen in teams met beperkte informatie de juiste keuzes maken om de waarheid achter het lijk op het festivalterrein te achterhalen. In de workshop #fakenews leggen we verhalen en artikels aan de leerlingen voor die ze moeten analyseren op alle facetten die mee te inhoud zouden kunnen kleuren. Leerlingen debatteren over de waarheid en leren dat informatie die ze via het internet verkrijgen vaak afgestemd zijn op hun voorkeuren en interesses.

30074649_1025516157599556_1786462088_o.jpg

Ontdek de levende natuur

2de & 3de graad basis & 1ste graad secundair

De natuur herbergt een waaier aan mogelijkheden en maakt een onmisbaar deel uit van ons leven. Dit lichten we in deze sessie uit met twee workshops. In de eerste, ‘Zaadjes!’ leren leerlingen dat zaadjes de start zijn van de groentjes op ons bord en dat chemische stoffen een invloed hebben op hoe zaadjes ontwikkelen. Ze volgen zelf de kieming op en trekken lessen uit de behandelingen die ze zelf kozen. In ‘Het dagboek van Sir Vival’ leren kinderen hoe ze de natuur kunnen gebruiken om te overleven in de wildernis: hoe water zuiveren en drinkbaar maken, welke planten kunnen gebruikt worden voor thee en hoe voedsel te bereiden met koren en insecten.

2000px-EcoRI_restriction_enzyme_recognition_site.svg.png

Biobricks for toddlers: DNA & Synthetische biologie

3de kleuter & 1ste graad basis

Synthetische biologie heeft een ware revolutie ontketent in de biologische wetenschap: de natuur is maakbaar geworden. In deze workshops gaan kleuters met deze visie op leven aan de slag en komen ze in aanraking met de basis van alle leven, DNA. We leren ze knutselen met DNA door hen een zelf bedachte nieuw fruit of groente te laten ontwerpen en maken. Bovendien stimuleren we ze om hun eigen nieuwe organisme te bedenken gebruik makende van de synthetische biologie principes die we hen spelenderwijs aanleren.

 
1155px-Glicoprotein.svg.jpg

Glycoli: suikers als geheime taal

3de kleuter & 1ste graad basis

Iedereen kent suikers als bron van voeding, niet alleen bij mensen, maar bij alle organismen op aarde speelt vormt suiker een belangrijke vorm van energie. In deze workshop tonen we welke rollen suikers nog allemaal spelen in organismen, zoals o.a. als communicatiemiddel tussen verschillende cellen.

Coming soon!

We werken constant aan nieuwe workshops!

white.png
EN | NL
;