Visie

circle_ekoli.png
 
Ekoli wil elk kind de kans geven om te experimenteren, creëren en onderzoeken met wetenschappen.

Ekoli wil de wetenschappers van morgen inspireren. Zij zullen namelijk de duurzame oplossingen van morgen ontwikkelen: biodegradeerbare bouwmaterialen, licht productie met micro-organismen, ongeneeslijke ziekten genezen, vlees kweken zonder dieren… Ekoli is ervan overtuigd dat onderwijs een fundamentele rol speelt en jongeren een sterke basis geeft voor hun verdere leven. De juiste lesgever op het juiste moment kan het verschil maken. Daarom trainen wij leerkrachten om wetenschappen tastbaar te maken. Ekoli vertaalt wetenschappen naar toegankelijke workshops, die we uitgebreid proefdraaien en loslaten op klassen. Zo stemmen we onze workshops nog beter af op ons doelpubliek, vooraleer we onze workshops beschikbaar maken. Onze train-de-trainersessies tonen leerkrachten hoe ze praktische workshops kunnen integreren in hun lessen.

 

Onze werking

#1 Brainstorm

Iedereen kan een idee voor een workshop voorstellen. Ekoli organiseert een open brainstorm waarin iedereen kan deelnemen: experts, onderzoekers, docenten, studenten …

IMG_20160907_171148-1024x768-800x532.jpg

#2 Ontwikkeling

Een klein team stelt de workshop op en ontwikkelt deze: materialen, omvang, prijs, doelgroep, werkwijze … Ekoli ondersteunt dit ontwikkelingsproces met zijn expertise en ervaring.

stap2.jpg

#3 In de klas

De workshop wordt getest in verschillende klasgroepen om de inhoud en doelgroep te optimaliseren. Praktijkoefeningen blijven min of meer hetzelfde, terwijl de theoretische achtergrond wordt aangepast aan de lesinhoud van de graad.

stap3.png

#4 Teach-the-teacher

De workshop is nu klaar om in lessen te worden onderwezen als illustratie van theoretische onderwerpen. We leren leerkrachten hoe ze de workshop in hun lessen kunnen inbouwen en inspireren hen om deze manier van werken systematisch te integreren.

stap4.jpg
 
We geloven dat onderwijsinnovatie tot stand komt door een kracht van buitenaf, die verschillende achtergronden, groepen en thema’s samenbrengt met één doel: relevante, inclusieve en ervaringsgerichte lesinhoud en werkvormen die fascineren, inspireren en engageren.